Synlig eller dold trallskruv

Innan du börjar montera trallbrädorna behöver du bestämma hur montaget ska ske. Traditionellt toppskruvat montage är den vanligaste metoden men på senare år har det även blivit populärt med dolda trallskruvsmontage där skruven är i stort sett osynlig på den färdiga altanen.

<< Missat steget om regelverk?

Har du redan valt trallmontage, gå vidare till: Köp rätt skruv och rätt mängd>>

Ladda ner åtgångstabell för hur mycket skruv du behöver köpa: 

Ladda ner

Bygg altan med dolt montage 

På senare år har det blivit populärt att montera trallbrädor med dolt montage. Med dolt montage får altanen en riktigt lyxig finish utan synliga trallskruvar. Dessutom blir altanen flisfri då du slipper de flisor som brukar uppstå runt ingången av skruvhålet vid traditionellt montage. Perfekt för barfotafötter.

Vad är dolt montage?

  • Dolt trallskruvsmontage är samlingsamn på trallmontage där skruven eller spiken fästs diagonalt ner i konstruktionen i sidan på trallbrädan.
  • Resultatet bilr ett riktigt snyggt trädäck helt utan synliga trallskruvar!
  • Det finns två typer av dolt montage, skruvsystemet Hidden Decking System och proffssystemet EDGEFAST System.

Dolt montage med Hidden Decking System (HDS)

HDS är ett komplett system för dolt trallmontage bestående av monteringsverktyg, trallskruv och specialbits. HDS-skruven kommer i varianterna rostfri A2 och rostfri A4 vilket göra att du montera trädäck även i utsatta aggressiva miljöer.

Montaget är enkelt och efter några minuter får du upp tempot. I videon nedan kan du se en snabb instruktion i användandet. 


Dolt montage med EDGEFAST System

EDGEFAST System är ett rekordsnabbt system för att bygga trädäck med dolt montage. Systemet består av en unik spikpistol med tillhörande spikliknande infästning. Spiken kommer i rostfri A2 kvalitet och i en variant med ytbehandlingen CorrSeal (korrositivitetsklass C4).

EDGEFAST är ett utpräglat proffssystem och en riktigt bra investering för de som bygger många trädäck under säsongen och som ställer höga krav på både slutresultat och tidseffektivitet. Det snabba montaget möjliggörs av att du fäster två infästningar i en och samma rörelse. 

Viktigt att veta!
För bäst resultat montera ej med EDGEFAST när trallvirket är nyimpregnerad/blött, dvs med ett RH-värde över 20%. Säkerställ att pistolen har ett lufttryck på 8 bar.

ESSVE EDGEFAST lämpar sig bäst för mjukare virke och kan inte användas på brädor tjockare än 28 mm. Vill du ha ett dolt montage på brädor som är tjockare än 28 mm rekommenderas Hidden Decking System.

Dold trallskruv

Vill du skapa ett montage utan synliga trallskruvar väljer du skruvsystemet Hidden Decking (HDS) eller proffssystemet EDGEFAST.

Loading image...

HDS TRALLSKRUV FÖR DOLT MONTAGE, ROSTFRITT STÅL A4

Monteras i sidan av brädan för ett trädäck utan synlig skruv.

Visa Produkt
Loading image...

HDS TRALLSKRUV FÖR DOLT MONTAGE, ROSTFRITT STÅL A2

Monteras i sidan av brädan för ett trädäck utan synlig skruv.

Visa Produkt

Bygg altan med traditionellt synligt montage

Det vanligaste sättet att montera trall är fortfarande att skruva rakt ner i brädan, såkallad toppskruvning. Det är ett enkelt montage som inte kräver mer än trallskruv och skruvdragare. Traditionella trallskruvar är generellt billigare än de trallskruvar som används för dolt montage. 

Det finns en uppsjö av traditionella trallskruvar. ESSVE Classic är en populär standard trallskruv som ger bra resultat. Skruven säljs i bandat utförande och som lösskruv.

SE_bygga altan_trallskruv_1900x400px.jpg

Bygg trall med snickarnas favorittrallskruv

Trallskruven ESSDECK Max är en premium skruv som kommit att bli snickarnas favorit. Många trallbrädor levereras skeva eller skruvade och kan därför vara svåra att trycka fast bra i konstruktionen. Med ESSDECK Max sätter du dit skeva trallbrädor helt utan ansträngning, skruven tar med sig brädan ner istället för att skruven försänks djupt i virket vilket ofta är fallet när man försöker montera en vriden bräda med en vanlig trallskruv.

Skruven ger en snygg diskret finish tack vare den lilla skallen som är 25% mindre än på en standardskruv. Den cylindriska formen på skallen skär av fibrena i träet vilket motverkar att fibrer trycks upp och skapar flisor.

SE_bygga altan_trallskruv_essdeck max_essve_1000x500px.jpg

Trallskruv

Önskar du montera trallbrädorna med traditionell trallskruv väljer du premiumskruven ESSDECK Max eller standardskruven Classic.