Loading image...

7 saker du vill undvika i altanbygget

Nya rekommendationer, skevt virke och massvis med beräkningar – ja, ett trallprojekt kan verkligen sätta dig på prov. Vi har sammanställt en lista på vanliga utmaningar och hur du bäst löser dem.

1. Undvik: en stomme som inte håller för lasten

Att säkerställa att du bygger en trall som håller för det den är ämnad för är grundläggande. Men det kan vara knivigt att beräkna stommens dimensioner korrekt. 

Lösning: Gratisappen ESSGUIDE hjälper dig beräkna stommens dimensioner, utifrån virkesval och altanens storlek. Den tar också hänsyn till om du ska ställa exempelvis en badtunna ovanpå trallen. Allt du matar in omvandlas dessutom till en komplett inköpslista på virke, byggbeslag och trallskruv. 

Loading image...

Kalkylera material för hela trallen

Med webbappen ESSGUIDE skapar du enkelt en inköpslista för just ditt trädäcksbygge, komplett med all skruv och virke.

Till trallkalkylatorn
Loading image...

2. Undvik: ett tidskrävande stombygge

Ett trallprojekt är ett stort åtagande med många moment som tar tid. Kan du spara tid genom att välja smarta produkter är det en välkommen lösning i byggandet.

Lösning: Minska antalet moment vid grundläggningsarbetet genom att använda konstruktionsskruvar som inte kräver förborrning. Med Konstruktionsskruv-W (WAF) kan du både skarva reglar och montera bärlinor utan att förborra. Använder du Konstruktionsskruv-W undviker du den tidskrävande förborrningen och kan skapa ett montage som varken kräver balkskor eller andra byggbeslag.

Loading image...

Bygg en stabil grund

Hur bygger man grunden till ett trädäck? Det beror på hur marken ser ut och hur den bärande konstruktionen ska förankras. Läs allt om hur du går tillväga i vår Bygga Trall guide.

Läs mer
Loading image...

Konstruktionsskruv W

För grövre konstruktionerna som kräver lastbärande kapacitet rekommenderas konstruktionsskruv-W.

Till produktsidan
Loading image...

3. Undvik: fel avstånd mellan brädorna

Trallbrädor som reser sig eller puttas ut ur konstruktionen är resultat av att du inte lagt brädorna med korrekt mellanrum. Det är ett dyrbart misstag som du lätt kan undvika. 

Lösning: Följ Svenskt Träs rekommendationer om fasta avstånd från kant-till-kant vid montage av trallbrädorna. Vilket kant-i-kantavstånd du ska ha beror på trallbrädans dimension och virkestyp.

Följer du rekommendationerna kommer avståndet mellan trallbrädorna vara acceptabelt oavsett hur torrt eller fuktigt virket är. 

Loading image...

Montera trallbrädor korrekt

Läs mer om kant-till-kant-avstånd och säkerställ ett hållbart trädäck genom att ha koll på alla rekommendationer från Svenskt Trä.

Läs alla rekommendationer
Loading image...

4. Undvik: att välja fel skruv

En skruv är inte bara en skruv. Valet av kvalitet på trallskruv är av yttersta vikt för att bygga en altan som håller över tid. 

Lösning: Läs på och välj rätt trallskruv för just din altan! Rekommendationerna beror på omgivande miljö, virkestyp, höjd och storlek på din altan. Orkar du inte läsa på eller är du osäker – är rostfri skruv A4 alltid ett bra val. Då vet du att du har en stark och seg skruv som håller även när konstruktionen rör på sig, till följd av växlingar i fukthalt och temperatur.

Tips!
Du vet väl att du även kan bygga en trall helt utan synliga skruv, med så kallad dold infästning? Superlyxig känsla som dessutom ger en flisfri altan!

Loading image...

Checklista för skruvval

I vår Bygga Trall guide har vi ett avsnitt dedikerat åt skruvkvalitet. Där listar vi faktorer du behöver ta hänsyn till och ger en enkel checklista att följa vid val av skruvkvalitet.

Välj rätt
Loading image...

Dold eller synlig trallskruv?

Traditionellt synligt trallskruvsmontage är vanligaste metoden men på senare år har det blivit populärt med dolt montage där skruven i stort sett är osynlig på den färdiga altanen.

Läs mer
Loading image...

5. Undvik: att skrota vridet tallvirke

Att du kommer hem med vridet trallvirke är inte helt ovanligt. Vridna brädor kan vara svåra att få fast ordentligt i konstruktionen på grund av att du kräver mer klämkraft för att trycka ner den det skeva virket.

Lösning: Använd ESSDECK Max! Skruven har grym klämkraft och fäster med enkelhet vridna trallbrädor mot konstruktionen. Dessutom ger den lilla cylindriska skallen ett snyggt och flisfritt montage.

Loading image...

Snickarnas favorittrallskruv

Kan en skruv underlätta bygget? Absolut! Läs hur trallskruven ESSDECK Max på kort tid blivit en storsäljare bland snickare. Kanske bör du välja den till ditt bygge med?

Läs mer om skruven
Loading image...

SNICKARNAS FAVORIT

Välj trallskruven ESSDECK Max om du vill montera trädäck på traditionellt vis. Skruven har grym klämkraft och liten skalle som ger snygga avslut.

Till produktsida
Loading image...

6. Undvik: en solfjäderstrall

För att få till en rak trall krävs att du håller tungan rätt i mun. Trallbrädor har ofta breddavvikelser, som kan leda till att din trall blir en ”solfjäderstrall”. 

Lösning: Mät alltid varje trallbräda då de kan variera i bredd pga fuktkvoten. För snyggast slutresultat bör hela radens förlängning ha samma virkesbredd. Eftersom bredden kan variera, underlättar det om du markerar vid varje meter. Med hjälp av en snörslå kan du slå ut raka linjer efter Svenskt Träs rekommendationer så slipper du springa runt och kontrollmäta.

Loading image...

Korrekt montage av trallbrädor

Sista steget i vår Bygga Trall guide går igenom alla Svenskt Träs rekommendationer för hur du ska montera trallbrädor korrekt.

Läs alla rekommendationer
Loading image...

7. Undvik: att lägga trallbrädorna på fel håll

För att underlätta vattenavrinning på trallen är det bra om trallbrädorna läggs med korrekt sida upp. 

Lösning: Om möjligt ska du vända kärnsidan upp. Trallbrädor kan med tiden anta en något böjd form och om kärnsidan är vänd uppåt blir brädan konvex, vilket underlättar vattenavrinning.

Tips!
Årsringarna i träet skapar en glad mun när kärnsidan är vänd uppåt.

Loading image...

Rekommenderat innehåll

 

 

Loading image...

Gör klimatsmarta val

En hållbar altan håller över tid och tar hänsyn till miljön. Lär dig om vilka val du kan göra för att bygga en klimatsmart altan.

Läs mer
Loading image...

Tips för poolbygget!

Ska du bygga en altan med pool eller badtunna påverkar det både konstruktion, virkesval och skruvval. Se till att du har koll på alla delar innan du startar bygget.

Läs alla tips
Loading image...

Kalkylera material för hela trallen

Med webbappen ESSGUIDE skapar du enkelt en inköpslista för just ditt trädäcksbygge, komplett med all skruv och virke.

Till trallkalkylatorn
Loading image...

Hitta närmaste bygghandel

I bygghandeln hittar du allt till altanbygget - skruv, beslag och virke. Vi har listat återförsäljarna med stort utbud av ESSVEs trallprodukter.

Hitta din lokala handlare
Loading image...