Unvik de 7 vanligaste misstagen vid trallbygge

Nya rekommendationer, skevt virke och massvis med beräkningar – ja, ett trallprojekt kan verkligen sätta dig på prov. Vi har sammanställt en lista på vanliga utmaningar och hur du bäst löser dem.

1. En stomme som inte håller för lasten

Att säkerställa att du bygger en trall som håller för det den är ämnad för är grundläggande.

Lösning: Rådgör alltid med butikspersonal för att få korrekt råd för hur du bygger en stomme som klarar av den vikt och design du har i åtanke. Vissa återförsäljare har även digitala verktyg där du själv kan planera trallen onilne. 

Loading image...

2. Tidskrävande stombygge

Ett trallprojekt är ett stort åtagande med många moment som tar tid. Kan du välja tidsbesparande produkter är det en välkommen lösning i byggandet.

Lösning: Genom att använda konstruktionsskruvar som inte kräver förborrning minskas antalet moment vid grundläggningsarbetet. Med Konstruktionsskruv-W (WAF) kan du skarva reglar och montera bärlinor utan att förborra.Dessutom eliminerar skruven behovet av balkskor och andra byggbeslag

Loading image...

Bygg en stabil grund

Hur bygger man grunden till ett trädäck? Det beror på hur marken ser ut och hur den bärande konstruktionen ska förankras. Läs allt om hur du går tillväga i vår Bygga Trall guide.

Läs mer
Loading image...

Konstruktionsskruv W

För grövre konstruktionerna som kräver lastbärande kapacitet rekommenderas konstruktionsskruv-W.

Till produktsidan
Loading image...

3. Fel avstånd mellan brädorna

Trallbrädor som reser sig eller puttas ut ur konstruktionen är ett resultat av att du lagt trallbrädorna med fel mellanrum. Det är ett dyrbart misstag som lätt kan undvikas. 

Lösning: Följ Svenskt Träs rekommendationer om fasta avstånd från kant-till-kant vid montaget. Vilket kant-i-kantavstånd du ska ha beror på trallbrädans dimension och virkestyp.

Följer du rekommendationerna kommer avstånd mellan trallbrädorna vara bra oavsett hur torrt eller fuktigt virket är. 

Loading image...

Montera trallbrädor korrekt

Säkerställ ett hållbart trädäck genom att ha koll på alla rekommendationer från Svenskt Trä.

Läs alla rekommendationer
Loading image...

4. Fel trallskruv

En skruv är inte bara en skruv. Valet av kvalitet på trallskruv är av yttersta vikt för att bygga en altan som håller över tid. 

Lösning: Läs på och välj rätt trallskruv för din altan. Valet beror på omgivande miljö, virkestyp, höjd och storlek på din altan. Orkar du inte läsa på eller är du osäker – är rostfri skruv A4 alltid ett bra val.

Tips!
Du vet väl att du även kan bygga en trall helt utan synliga skruv, med så kallad dold infästning? Superlyxig känsla som dessutom ger en flisfri altan!

Loading image...

Checklista för skruvval

I vår Bygga Trall guide har vi ett avsnitt dedikerat åt skruvkvalitet. Där listar vi faktorer du behöver ta hänsyn till och ger en enkel checklista att följa vid val av skruvkvalitet.

Välj rätt
Loading image...

Dold eller synlig trallskruv?

Traditionellt synligt trallskruvsmontage är vanligaste metoden men på senare år har det blivit populärt med dolt montage där skruven i stort sett är osynlig på den färdiga altanen.

Läs mer
Loading image...

5. Odugligt trallvirke

Att du kommer hem med vridet trallvirke är inte helt ovanligt. Många slänger dessa brädor då de är svåra att få fast ordentligt i konstruktionen. 

Lösning: Använd ESSDECK Max, så slipper du slänga vridet virke! Skruven har grym klämkraft och fäster med enkelhet vridna trallbrädor mot konstruktionen. Dessutom ger den lilla cylindriska skallen ett snyggt och flisfritt montage.

Loading image...

Snickarnas favorittrallskruv

Kan en skruv underlätta bygget? Absolut! Läs hur trallskruven ESSDECK Max på kort tid blivit en storsäljare bland snickare. Kanske bör du välja den till ditt bygge med?

Läs mer om skruven
Loading image...

SNICKARNAS FAVORIT

Välj trallskruven ESSDECK Max om du vill montera trädäck på traditionellt vis. Skruven har grym klämkraft och liten skalle som ger snygga avslut.

Till produktsida
Loading image...

6. En sned trall

För att få en rak trall krävs att du håller tungan rätt i mun. Trallbrädor har ofta breddavvikelser som kan leda till att din trall blir en ”solfjäderstrall”. 

Lösning: Mät varje trallbräda då de kan variera i bredd pga fuktkvoten. För snyggast slutresultat bör hela radens förlängning ha samma virkesbredd. Eftersom bredden kan variera, underlättar det om du markerar vid varje meter. Med hjälp av en snörslå kan du slå ut raka linjer så slipper du springa runt och kontrollmäta.

Loading image...

Korrekt montage av trallbrädor

Sista steget i vår Bygga Trall guide går igenom alla Svenskt Träs rekommendationer för hur du ska montera trallbrädor korrekt.

Läs alla rekommendationer
Loading image...

7. Trallvirket placeras åt fel håll

Trallbrädor kan med tiden anta en böjd form, om trallen böjs och antar en konkav form kan vatten ansamlas på trallen. För att underlätta vattenavrinning på trallen ska trallbrädor därför läggas med korrekt sida upp. 

Lösning: Lägg trallen med kärnsidan uppåt. Om kärnsidan är vänd uppåt antar brädan en konvex form som underlättar vattenavrinning.

Tips!
Årsringarna i träet skapar en glad mun när kärnsidan är vänd uppåt.

Loading image...

Rekommenderat innehåll

 

 

Loading image...

Gör klimatsmarta val

En hållbar altan håller över tid och tar hänsyn till miljön. Lär dig om vilka val du kan göra för att bygga en klimatsmart altan.

Läs mer
Loading image...

Tips för poolbygget!

Ska du bygga en altan med pool eller badtunna påverkar det både konstruktion, virkesval och skruvval. Se till att du har koll på alla delar innan du startar bygget.

Läs alla tips
Loading image...

Hitta närmaste bygghandel

I bygghandeln hittar du allt till altanbygget - skruv, beslag och virke. Vi har listat återförsäljarna med stort utbud av ESSVEs trallprodukter.

Hitta din lokala handlare
Loading image...