Altanbelysning skapar hemtrevnad och trygghet

Med en bra ljussättning av din altan kan du skapa effektfulla och hemtrevliga miljöer under sommarhalvåret, samt öka tryggheten under vinterhalvårets mörkare kvällar. Det finns många olika alternativ att begrunda när du planerar din altanbelysning. Vill du skapa en rumskänsla på och kring altanen eller vill du belysa något lite extra, såsom möbler eller badtunnan?

Här tipsar belysningsexperten Hide-a-lite om smarta lösningar med energisnål LED-belysning. Låt dig inspirerars!

 

Loading image...

1. Samla idéer och inspiration

Det är en fördel att tänka belysning i ett tidigt skede av bygget. Det skapar bäst förutsättningar för lyckad ljussättning.

Tänk på att det finns många alternativ för altanbelysning. Välj mellan trädäckspottar, väggarmaturer, belysning i trapp eller under handräcken. Om du valt att hänga på trenden och bygga pergola utmed altanen, kan du med fördel belysa det istället för att placera decklights utmed kanten på trädäcket. Då riskerar du inte heller att blända den som hänger på din altan.

Ge dig tid att samla inspiration och idéer. Ta en promenad och se hur andra har belyst sina altaner. Sök inspiration i sociala medier!

Loading image...

Belysningsinspiration

Hittar du på Hide-a-lites Pinterest.

Till inspo
Loading image...

Bygg pergola

Ska du hänga på trenden med pergola byggs den bäst med ESSDRIVE träskruv.

Till produkten
Loading image...

2. Tänk på detta innan du startar

Möblering

Hur ser möbleringen ut på altanen? Vill du ändra något? Gör det i så fall innan du börjar planera belysning. Tänk igenom det noga innan så att inte belysningen hamnar mot den vägg grillen är placerad intill till exempel. När du är klar med möbleringen bestäm vilka ytor som ska belysas. .

Integrera belysning?

Kika på möjligheten att integrera IP 67-klassad LEDstrip i möbler, handräcke och andra element. Genom att arbeta med LED-strippar kan du skapa många effektfulla miljöer. Finns det möjlighet att integrera belysning i räcke och trapp? Eller i sittytor som på bilden där man integrerat belysning under bänk.

Loading image...

3. Funktion vs. dekoration

Funktionell belysning

För varje miljö man ljussätter, är det bra att utgå från var man måste ha ljus. Det kallas för funktionellt ljus och har till uppgift att vägleda besökaren, likt vägskyltar när du kör bil. Denna typ av belysning kan du skapa med till exempel fasadarmarturer.

Dekorativ belysning

Med dekorativ belysning skapar du ”rum i rummet” och förstärker det som gör rummet, i detta fall altanen, unikt. Ofta belyser man trädäcket med decklights eller så kanske ett närliggande träd belyses med markstrålkastare för att skapa ett dekorativt ljus.

Ibland går funktionell och dekorativ belysning hand i hand, det kan till exempel vara dekorativt att använda sig av belysning i trappor eller för att markera gångar, samtidigt som belysningen är funktionell. Alla typer av armaturer kan i princip användas både för dekoration och funktion.

Loading image...

4. Provbelys

Innan installationen görs bör du alltid provbelysa med lösa ljusprodukter som du placerar ut på olika platser på din altan. Vid en provbelysning kan du till exempel testa hur långt avstånd du vill ha mellan dina ljuspunkter eller om du vill testa att skapa ett släpljus utmed en vägg.

  • Decklight Garden kan pryda trägolvet, belysa fasaden eller altanräcket. Testa flera olika placeringar innan du bestämmer vart de ska installeras. Du kan även belysa mellan stolpar för att skapa en fin effekt från utsidan av altanen, utan att blända grannar eller förbipasserande.
  • Runt om trädäcket kan du placera Steplight Garden, för att framhäva trappstegen, rama in dem och skapa en rumskänsla. Testa att placera dem på olika höjder och avstånd för att hitta lösningen som passar bäst för just ditt trädäck.
Loading image...

5. Installera belysning

När du bestämt hur du vill belysa ditt trädäck är det dags för installation. Tänk på att alltid använda behörig elektriker när du installerar belysning i din altan.

Tänk på!
Konsultera behörig elektriker redan i idéstadiet för att kontrollera vad som är möjligt rent installationsmässigt. Det gäller både vid nybygge och befintligt.

Loading image...

Anlita en snickare?

Det finns många fördelar med att anlita snickare för bygget. Vi listar 5 saker du bör ha koll på innan du kontaktar snickaren.

Läs tipsen
Loading image...

Rekommenderad läsning

Loading image...

Hitta närmaste bygghandel

I bygghandeln hittar du allt till altanbygget - skruv, beslag och virke. Vi har listat återförsäljarna med stort utbud av ESSVEs trallprodukter.

Hitta din lokala handlare
Loading image...