Tänk på detta när du anlitar snickare

Att ta hjälp av en snickare har många fördelar. För att ditt altanbygge ska gå så smidigt som möjligt lönar det sig att läsa på innan du säger ja till offerten. Här går vi igenom vad du som beställare bör ha koll på innan du kontaktar snickaren.

Design - ha en tydlig vision

Det är klokt att ha en klar bild av hur du vill att din altan ska se ut. Ska den ha tak, staket, insynsskydd och kanske eluttag?

Ju mer du vet från början, desto billigare och smidigare bygge. Tillägg brukar som bekant kosta. För samarbetets skull är det bra att även ha en grundförståelse för att en altan på 250 kvadratmeter ställer andra krav än en på 50 kvadrat, särskilt när det kommer till ritning/planering och grundens konstruktion.

 

Loading image...

Designinspiration!

På ESSVEs Pinterest-konto hittar du massvis med inspiration för altanbygget. Ska du bygga till en pool? Ha planteringar? Skapa en udda form eller en mysig pergola? The sky is the limit.

Till inspirationen
Loading image...

Virkesval – vad passar dig?

När snickaren börjar föreslå olika virkesval är det bra att ha funderat på följande:

  • Vilken typ av utseende vill du att altanen ska ha? 
  • Hur mycket pengar kan du tänka dig att lägga på virket?
  • Hur mycket tid vill du lägga på underhåll?
  • Är det viktigt att välja ett miljövänligt alternativ?
  • Vill du kunna gå barfota utan att få stickor?

Tänk på!
Många träslag ändrar karaktär med tiden. Det innebär att färgen virket har när du köper inte nödvändigtvis håller över tid. Säkerställ med virkesleverantören hur träet åldras. 

Loading image...

Välj trallskruv – det viktigaste valet

Rätt typ av skruv är avgörande för ett hållbart altanbygge. Vårt nordiska klimat, med stora variationer i fukthalt och temperatur, får virket att röra sig vilket är en påfrestning på skruven.

Se till att du på ett ungefär vet skillnaden mellan olika skruvkvaliteter och rostskyddsklasser. Förmodligen föreslår snickaren en rostfri skruv. Påläst som du är så vet du att det är ett bra val, oavsett markförhållanden och altanens storlek.

Glöm inte - berätta om underhåll!
Berätta för snickaren hur du tänker underhålla trädäcket. Flera faktorer påverkar skruvvalet, däribland val av rengöring och användning av tösalt vintertid.

Loading image...

Varför rostfri trallskruv?

Det finns flera fördelar med att använda rostfri trallskruv, i vissa altanbyggen är det till och med ett måste. Lär dig mer om när och varför du bör använda rostfri trallskruv.

Läs mer
Loading image...

Dold eller synlig trallskruv?

Traditionellt synligt trallskruvsmontage är vanligaste metoden men på senare år har det blivit populärt med dolt montage där skruven i stort sett är osynlig på den färdiga altanen.

Läs mer
Loading image...

Material – beställa eller köpa själv?

Det kan vara lockande att själv köra till bygghandeln i tron om att det sparar pengar. Men det går åt mycket material till en altan och dess konstruktion. Blött virke väger bly och en vanlig släpkärras tillåtna last är minst sagt begränsad.

Tänk på!
Många snickare lämnar inte garanti på varken material eller infästning som du har köpt själv! Och har du räknat fel och köpt för lite material står snickaren still och kostar pengar.

Loading image...

Budget – skaffa dig priskoll

Är snickarens offert rimlig? Ett riktmärke är att materialet inte bör kosta mer än 500 kronor per m².

Vill du jämföra snickarens offert kan du använda dig av webbappen ESSGUIDE, som hjälper dig beräkna åtgången av virke, byggbeslag och trallskruv. Allt du matar in omvandlas till en komplett inköpslista. På så vis kan du prisjämföra hos olika bygghandlare.

Loading image...

Materialberäkna trallen

Med webbappen ESSGUIDE skapar du enkelt en inköpslista för just ditt trädäcksbygge, komplett med all skruv och virke.

Till trallkalkylatorn
Loading image...

Rekommenderat innehåll

 

 

Loading image...

2021 års hetaste altantrender

Vi har listat de 4 hetaste trenderna du bör ha koll på innan du börjar planera bygget i detalj. Denna läsning vill du inte missa!

Läs mer
Loading image...

Glöm inte bygglov!

Det kan bli kostsamt att bygga altan utan bygglov så se till att ha full koll på om det behövs bygglov för din altan. Flera faktorer påverkar.

Till bygglovsartikel
Loading image...

Hitta närmaste bygghandel

I bygghandeln hittar du allt till altanbygget - skruv, beslag och virke. Vi har listat återförsäljarna med stort utbud av ESSVEs trallprodukter.

Hitta din lokala handlare
Loading image...