Anlita snickare? Råd för bra samarbete

 

1. Designvision

Det är klokt att ha en tydlig designvision för trallen innan start. Ska den ha tak, staket, insynsskydd och kanske eluttag? Ju mer du vet från början, desto billigare och smidigare bygge. Tillägg brukar som bekant kosta.

För samarbetets skull är det bra att även ha en grundförståelse för att en altan på 250 kvadratmeter ställer andra krav än en på 50 kvadrat, särskilt när det kommer till ritning/planering och grundens konstruktion.

Loading image...

Designinspiration!

På ESSVEs Pinterest-konto hittar du massvis med inspiration för altanbygget. Ska du bygga till en pool? Ha planteringar? Skapa en udda form eller en mysig pergola? The sky is the limit.

Till inspirationen
Loading image...

2. Budget – skaffa dig priskoll

Är snickarens offert rimlig? Ett riktmärke är att materialet inte bör kosta mer än 500 kronor per m2. Vill du jämföra snickarens offert finns det flertalet digitala verktyg för trallbygge hos bygghandelskedjorna som du kan använda för att få en uppfattning om åtgång av virke, byggbeslag och trallskruv.

Loading image...

3. Virkesval – vad passar dig?

När skickaren börjar föreslå virkesval är det bra att ha funderat på följande:

  • Vilken typ av utseende vill du att altanen ska ha? Tänk på att många träslag ändrar karaktär med tiden.
  • Hur mycket pengar kan du tänka dig att lägga på virket?
  • Hur mycket tid vill du lägga på underhåll?
  • Är det viktigt att välja ett miljövänligt alternativ?
  • Vill du kunna gå barfota utan att få stickor?
Loading image...

Vad för virke ska du välja?

Virkesval är det val som påverkar utseendet på din trall allra mest. Men det finns fler aspekter än det rent visuella att ta hänsyn till.

Läs mer
Loading image...

4. Val av trallskruv

Rätt typ av skruv är avgörande för ett hållbart altanbygge. Vårt nordiska klimat, med stora variationer i fukthalt och temperatur, får virket att röra sig och fresta på skruven. För att avgöra om snickarens skruvförslag är rimligt, se till att du på ett ungefär vet skillnaden mellan olika skruvkvaliteter och rostskyddsklasser.

Förmodligen föreslår snickaren en rostfri skruv. Påläst som du är så vet du att det är ett bra val, oavsett markförhållanden och altanens storlek.

Glöm inte! Berätta för snickaren hur du tänker underhålla trädäcket. Flera faktorer påverkar skruvvalet, exempelvis användningen av tösalt vintertid.

Loading image...

Varför rostfri skruv?

Rostfri trallskruv håller länge! Här går vi igenom när bör du välja rostfri A2 skruv och när du måste använda rostfri A4?

Läs mer och välj rätt
Loading image...

Dold eller synlig trallskruv?

Traditionellt synligt trallskruvsmontage är vanligaste metoden men på senare år har det blivit populärt med dolt montage där skruven i stort sett är osynlig på den färdiga altanen.

Läs mer
Loading image...

5. Inköp av material

Det kan vara lockande att själv köra till bygghandeln i tron om att det sparar pengar. Men det går åt mycket material till en altan och dess konstruktion. Blött virke väger bly och en vanlig släpkärras tillåtna last är minst sagt begränsad.

Tänk på! Många snickare inte lämnar garanti på varken material eller infästning som du har köpt. Och har du räknat fel och köpt för lite material står snickaren still och kostar pengar.

Loading image...

Rekommenderat innehåll

 

 

Loading image...

Glöm inte bygglov!

Det kan bli kostsamt att bygga altan utan bygglov så se till att ha full koll på om det behövs bygglov för din altan. Flera faktorer påverkar.

Till bygglovsartikel
Loading image...

Hitta närmaste bygghandel

I bygghandeln hittar du allt till altanbygget - skruv, beslag och virke. Vi har listat återförsäljarna med stort utbud av ESSVEs trallprodukter.

Hitta din lokala handlare
Loading image...