Bara byta ut trallgolvet? Gör så här!

Att byta ut slitet och murket trallvirke, men behålla stommen, är ett hållbart sätt att uppdatera altanen på. Här går vi igenom hur du säkerställer att stomvirket är frisk och hur du gör, steg-för-steg.

Börja med att skruva upp trallbrädorna

Sitter skruven fast? Testa att först dra ner skruven och sedan backa upp den. Använd absolut inte slagskruvdragare, då körs skruvskallen sönder.

Alternativet är att kapa brädorna mellan reglarna och sedan bryta upp dem med kofot.

Tänk på!
Rivet, impregnerat virke får inte eldas i vare sig öppen spis eller på tomten. Träet ska återvinnas på återvinningscentral. 

Loading image...

Undersök stommen

När trallbrädorna är borta ska du undersöka stommen. Ser virket murket ut måste du utreda skadans utbredning genom att sticka ner en kniv tills du stöter på hårt, friskt trä. Om rötskadan går ända in till virkets mitt – kommer du behöva byta ut virket i stommen med.

Hur ser det ut under stommen?
Om virket är friskt går du vidare med att säkerställa att inga bjälkar ligger direkt på betongplint, betongplatta eller mark utan syllpapp eller luft emellan. Om så är fallet: åtgärda innan du lägger på det nya trallgolvet.

Tips!
Passa på att städa bort skräp och se till att utrymmet är tillräckligt ventilerat.

Loading image...

Har konstruktionen satt sig?

Kontrollera med laser och försök rikta upp eventuella sättningar genom att regla på med nya reglar. Kanske vill du passa på att stabilisera ytterligare med korta vinkelräta reglar mellan huvudreglarna, så kallade kortlingar.

 

Loading image...

Dags att välja virke

Tänk på att det finns en anledning till att billigt virke är just billigt. Krokigheter, måttavvikelser och mycket kvistar blir i slutändan dyrköpt och du är förmodligen rätt osugen på ytterligare ett trallbyte inom kort.

Många tänker nog att kvistrikt virke mest är en fråga om estetik. Faktum är att det både ger mer stickor i fötterna och innebär många svaga länkar, speciellt när kvistarna sitter i ändvirket.

Kortfattat: Välj kvistfattigt virke som är så rakt och jämnt som möjligt!

 

Loading image...

Montera trallbrädan rätt

För att undvika att vatten blir stående på trallen ska du montera trallbrädor med kärnsida upppåt. Om kärnsidan är uppåt antar virket med tiden en konvex, istället för konkav form, vilket underlättar vattenavrinning.

Loading image...

Montera aldrig utan springa!

Fel avstånd mellan trallbrädor är det vanligaste misstaget vid altanbygge. Det är en tabbe som får stora konsekvenser när virket sväller och krymper med vädrets växlingar. Har du fel avstånd kan trallbrädor antingen puttas ut ur konstruktionen eller så kan de resa sig upp mot varandra när det blir för trångt och då även dra med sig skruven.

Följ alltid Svenskt Träs rekommendationer, då säkerställer du att du lägger brädor med rätt avstånd oavsett virkestyp.

Till Svenskt Träs rekommendationer

 

 

Loading image...

Rekommenderat innehåll

 

 

Loading image...

BYT INTE UT I ONÖDAN!

Måste trallen bytas ut? Kanske räcker det med att, slipa och olja och genomföra resten av stegen i denna artikel?

Så underhåller du din altan
Loading image...

Montera trallbrädor

För att bygga ett hållbart trädäck är det viktigt att trallbrädor monteras på rätt sätt. Här går vi igenom allt du behöver tänka på för att montera trallbrädorna korrekt.

Läs mer
Loading image...

Hitta närmaste bygghandel

I bygghandeln hittar du allt till altanbygget - skruv, beslag och virke. Vi har listat återförsäljarna med stort utbud av ESSVEs trallprodukter.

Hitta din lokala handlare
Loading image...