Loading image...

BARA BYTA UT ALTANENS BRÄDOR? SÅ HÄR GÖR DU!

Att byta ut slitet och murket trallvirke, men behålla stommen, är ett hållbart sätt att uppdatera altanen på. Här går vi igenom hur du säkerställer att stomvirket är frisk och hur du gör, steg-för-steg.

Börja med att skruva upp trallbrädorna.

Sitter skruven fast? Testa att först dra ner skruven och sedan backa. Använd absolut inte slagskruvdragare, då körs skruvskallen sönder. Alternativet är att kapa brädorna mellan reglarna och sedan bryta upp dem med kofot.

Tänk på!
Rivet, impregnerat virke får inte eldas i vare sig öppen spis eller på tomten. Träet ska återvinnas på återvinningscentral. 

Loading image...

Undersök stommen

När trallbrädorna är borta är det dags att undersöka stommen. Ser virket murket ut måste du utreda skadans utbredning genom att sticka med en kniv tills du stöter på hårt, friskt trä. Om rötskadan går ända in till virkets mitt – kommer du behöva byta ut virket i stommen med.

Hur ser det ut under stommen?
Om virket är friskt går du vidare med att säkerställa att inga bjälkar ligger direkt på betongplintar, betongplatta eller mark utan syllpapp eller luft emellan. Om så är fallet: åtgärda!

Tips!
Passa på att städa bort skräp och se till att utrymmet är tillräckligt ventilerat.

Loading image...

Har konstruktionen satt sig?

Kontrollera med laser och försök rikta upp eventuella sättningar genom att regla på med nya reglar. Kanske vill du passa på att stabilisera ytterligare med korta vinkelräta reglar mellan huvudreglarna, så kallade kortlingar.

 

Loading image...

Dags att välja virke

Tänk på att det finns en anledning till att billigt virke är just billigt. Krokigheter, måttavvikelser och mycket kvistar blir i slutändan dyrköpt och du är förmodligen rätt osugen på ytterligare ett trallbyte inom kort. Många tänker nog att kvistrikt virke mest är en fråga om estetik. Faktum är att det både ger mer stickor i fötterna och innebär många svaga länkar, speciellt när kvistarna sitter i ändvirket. Summa summarum: Välj kvistfattigt och så rakt och jämnt virke som möjligt!

 

Loading image...

Montera trallbrädan rätt

Trallbrädor ska i första hand monteras med finaste sidan vänd uppåt. Om möjligt välj kärnsidan upp, det vill säga så att träets årsringar bildar en glad mun. På så vis kan trallbrädans översida med tiden anta en något konvex form, vilket underlättar vattenavrinning.

 

Loading image...

Montera aldrig utan springa!

Fel avstånd mellan trallbrädorna är det vanligaste misstaget vid altanbygge. En tabbe som får stora konsekvenser när virket sväller och krymper efter vädrets växlingar. Följ alltid Svenskt Träs rekommendationer, som innebär att du lägger brädorna med rätt avstånd kant-till-kant oavsett virkestyp.

 

Till Svenskt Träs rekommendationer

 

 

Loading image...

Rekommenderat innehåll

 

 

Loading image...

TIPS: BYT INTE UT I ONÖDAN!

Ibland räcker det att tvätta, slipa och olja in trallen. Så är du osäker på om trallen verkligen måste bytas ut – skruva ner skruvskallarna på ett mindre område och testslipa. Ser virket friskt ut kan det vara värt jobbet.

Så underhåller du din altan
Loading image...

Montera trallbrädor

För att bygga ett hållbart trädäck är det viktigt att trallbrädor monteras på rätt sätt. I sista steget i vår Bygga Trall guide går vi igenom allt du behöver tänka på för att montera trallbrädorna korrekt.

Läs mer
Loading image...

Hitta närmaste bygghandel

I bygghandeln hittar du allt till altanbygget - skruv, beslag och virke. Vi har listat återförsäljarna med stort utbud av ESSVEs trallprodukter.

Hitta din lokala handlare
Loading image...

Kalkylera material för hela trallen

Med webbappen ESSGUIDE skapar du enkelt en inköpslista för just ditt trädäcksbygge, komplett med all skruv och virke.

Till trallkalkylatorn
Loading image...