Bygg altan med snickarnas favoritskruv

Snickare vittnar om kraftigt ökad efterfrågan på trädäck. För att effektivisera de många trallprojekten valde ESSVE att utveckla en trallskruv tillsammans med snickare. ESSDECK Max blev snabbt en favorit bland snickare och en riktig storsäljare.  

Per Jansson på Höghults Byggservice är en av de snickare som har flertalet trallprojekt varje säsong. Varje år gör han flertalet tralluppdrag i Karlsborg med omnejd. Han har grym rutin på trallbyggen, därför var han perfekt som testperson för trallskruven. Så vad tyckte han om ESSDECK Max och hur gick bygget?

Loading image...

Berätta om projektet där du använde ESSDECK Max?

Trallen vi testade ESSDECK Max på var drygt 40 kvm och byggdes hos en återkommande kund i Karlsborg. Kunden ville ha en trall med stilrent intryck så jag föreslog ESSDECK Max eftersom jag hört om den från kollegor i branschen. Den lilla skallen skulle ge snyggare avslut än traditionellt större skruvhuvuden, och den skulle ha en riktigt bra klämkraft, det lät som ett bra val för projektet helt enkelt.

Låt höra, vad tycker du om skruven?

Jag gillar verkligen skruven! Framförallt den lilla skallen, den ger riktigt snygg finish på trallen, perfekt till kunder som efterfrågar ett stilrent och visuellt snyggt resultat. Sen blir det nästan inga flisor runt skruvhålen och så drar den åt trallen bra.

Är du nöjd med resultatet?

Jag, eller vi, är mycket nöjd med resultatet! Kunden gav oss mer jobb till våren, det är väl ett kvitto på bra jobb om nåt?!

Loading image...

ESSDECK Max rostfri A4

Köp rostfri A4, korrosionsklass C5, när du ska bygga i aggressiva miljöer som vid pool och bryggor och trädäck med en kustnära placering vid saltvatten.

Till produktsida
Loading image...

ESSDECK Max rostfri A2

Köp skruv i rostfri A2 kvalitet, korrosionsklass C4, när du bygger nära insjö och bräckt vatten. Skruven är flexibel och står emot rörelse väl, passar därför även vid bygge av stora trädäck.

Till produktsida
Loading image...

ESSDECK Max CorrSeal

Skruven med CorrSeal ytbehandling har korrosionsklass C4. Den används vid mindre, låga trädäck som inte befinner sig i aggressiva miljöer.

Till produktsida
Loading image...

Per gillar ESSDECK Max och nämner flera fördelar med skruven. Så vad i skruvdesignen skapar fördelarna? Nedan går vi igenom det på djupet för dig som vill nörda ner dig ytterligare i trallskruvsvärlden. 

Skruvskallens design påverkar slutresultatet. Hur då?

Per nämner under intervjun att skruvskallen är mindre än på traditionella trallskruvar och att det knappt blir några flisor runt skruvhålet. Det stämmer! Skruvskallen är drygt 25% mindre än på en vanlig trallskruv vilket ger snyggare och mer diskret finish på trädäcket.

Skruvskallen på ESSDECK Max är dessutom cylindriskt vilket ger en skarpare kant på undersidan av skallen. Det i kombination med frässpår precis under skruvskallen gör att träets fibrer kapas när skruven försänks i virket. På så sätt slipper du flisor i trallen.

Loading image...

Varför behöver trallskruv bra klämkraft?

Skevt och vridet virke förekommer allt oftare på brädgårdar. Tillskillnad från rakt virke kan de skeva brädorna vara svåra att montera och sätta åt ordentligt mot konstruktionen. Med ESSDECK Max är det inte ett problem. Klämkraften i skruven är så pass stark att den med enkelhet monterar även skeva brädor. 

Fördelen är alltså att du utan ansträngning kan få ett lika snyggt montage med en vriden bräda som med en rak bräda. Skruven tar med sig brädan ner mot konstruktionen istället för att skruven försänks djupt i virket vilket ofta blir fallet när man försöker montera en vriden bräda med traditionell trallskruv.

Vad på skruven skapar klämkraften?

För att uppnå optimal klämkraft tar vi hjälp av gängdesignen på skruven för att hjälpa huvudet klämma brädan på plats.

På ESSDECK Max finns två gängor. Gängan vid spetsen har glesare avstånd mellan gängvarven än gängan längre upp på skruven. När de nedre gängorna, som går snabbt ner i virket, når regeln och de övre gängorna, som går lite långsammare genom virket, fattar tag i trallbrädan nyps regel och trallbräda ihop med stark klämkraft. Det är detta som gör att Per uppfattar det som att skruven drar åt trallen bra.

Tips!
Den ogängade delen av skruven ska hamna mellan virkespartierna för bäst klämkraft.

Loading image...

Rekommenderat innehåll

 

 

Loading image...

Tips från proffs till proffs

Här har vi samlat tips från rutinerade snickare till snickare som vill öka effektiviteten än mer. Vässa trallbyggarformen ytterligare!

Proffstips
Loading image...

Hitta närmaste bygghandel

I bygghandeln hittar du allt till altanbygget - skruv, beslag och virke. Vi har listat återförsäljarna med stort utbud av ESSVEs trallprodukter.

Hitta din lokala handlare
Loading image...