5 tips för en hållbar altan

En hållbar trall byggs på ett optimalt sätt för platsen det står på, på ett sätt så att det håller över tid samt har låg miljö- och klimatpåverkan. Vissa faktorer påverkar du aktivt genom dina inköpsval, men i mångt och mycket handlar det om att bygga korrekt och rejält så att trädäcket klarar tidens prövningar.

1. Välj klimatsmart virke

Välj svenskt trä
Fråga din bygghandlare om virkets ursprung! Svenskt trä har tillskillnad från exotiska träslag som hardwood och Cumaru inte fraktats långväga. Att välja svenskt trä är ett klimatsmart val.

Miljömärkningar
Genom att välja FSC- eller PEFC-märkt virke visar du att du bryr dig om hur virket framställts, båda certifieringarna verkar för ett hållbart och ansvarsfullt brukande av skogar.

Miljövänliga impregneringar
Ecotimber är en produkt som består av 100% förnyelsebara råvaror: värmebehandlad norrländsk furu impregnerad med förädlad linolja. Organo Wood erbjuder trallvirke med miljöklassad tryckimpregnering som tillskillnad från annat tryckimpregnerat virke kan återvinnas i sin helhet utan särskilda regler. Moelvens Thermo Wood är Svanenmärkt värmebehandlad furu vars värmebehandling består av värme från närliggande sågverk till produktionen och tillverkas helt utan kemiska tillsatser.

Loading image...

2. Bygg med rostfri trallskruv

För att tänka hållbart vid inköp av skruv till altan bör du tänka på två saker.

Köp rostfri trallskruv
Rostfri trallskruv står emot tidens prövningar bäst, den rostar inte och är dessutom flexibel vilket gör att den klarar av stora rörelser i konstruktionen. Rostfria skruvar i A2 och A4 kvalitet är dyrare än icke-rostfria alternativ, det är dock en god investering då en rostfri A4 skruv har en förväntad livslängd på 50 år. I vissa fall är A4-skruv ett måste, läs mer om det i artikeln nedan.

Köp rätt mängd trallskruv
Att köpa skruv som blir oanvända eller slängs är inte hållbart. Tillverkning av skruv är en energitung process, de skruvar som produceras ska därför användas. Flertalet byggkedjor erbjuder digitala verktyg som hjälper dig beräkna åtgång av både skruv och virke. 

Loading image...

Fördelar med rostfri skruv

Det finns en mängd fördelar med rostfri skruv. Vill du veta mer om fördelarna eller fördjupa dig i varför det är ett bra val i alla konstruktioner föreslår vi att du läser vår artikel på ämnet.

Läs om fördelarna
Loading image...

SNICKARNAS FAVORIT

Välj trallskruven ESSDECK Max om du vill montera trädäck på traditionellt vis. Skruven har grym klämkraft och liten skalle som ger snygga avslut.

Till produktsida
Loading image...

3. Bygg en stabil grundkonstruktion

Lägg lite extra energi på att bygga en riktigt stabil grundkonstruktion. Grundkonstruktionen utstår inte lika hårt slitage som trallbrädorna, görs den korrekt och rejält finns goda förutsättningar att du på sikt enbart behöver byta ut slitna trallbrädor.

Tips!
Svenskt Trä tipsar om att lägga grundisoleringspapp ovanpå bjälkarna och/eller markreglarna för att ytterligare fuktskydda grundkonstruktionen. Det ger ytterligare ökad livslängd på konstruktionen.

 

Loading image...

Guide till en bra grundkonstruktion

I första delen av vår Bygga Trallguide kan du lära dig mer om hur du skapar en bra grundkonstruktion för trädäcket

Läs mer här
Loading image...

Är trallbrädorna utslitna?

Om trallbrädorna trots allt är utslitna och virket kanske till och med har blivit murket så kan du enkelt uppdatera din altan genom att byta ut trallbrädorna men behålla stommen.

Läs hur du gör det här
Loading image...

4. Montera brädorna med rätt mellanrum

Trallvirke är ett levande material som under hela sin livstid kommer svälla och krympa i takt med fukt- och temperaturväxlingar. Ska du bygga ett hållbart trädäck behöver du ta hänsyn till träets natur, därför är det viktigt att trallbrädor monteras med korrekt mellanrum.

Läggs trallbrädor för tätt finns risk att brädor med tiden puttas ut ur konstruktionen eller trycks ihop och reser sig och då även drar med trallskruven. Dessa scenarion undviker du genom att säkerställa rätt avstånd mellan brädorna.

Svenskt Trä rekommenderar att brädor monteras med förutbestämda kant-till-kant-avstånd. Då blir gliporna mellan brädorna acceptabla under både torrt och fuktigt klimat. Kant-i-kantavståndet beror på trallbrädans dimension och virkestyp. Läs mer i artikeln nedan. 

Loading image...

Korrekt montage av trallbrädor

Sista steget i vår Bygga Trall guide går igenom alla Svenskt Träs rekommendationer för hur du ska montera trallbrädor korrekt.

Läs alla rekommendationer
Loading image...

5. Behandla och underhåll ditt trädäck

En av de viktigaste faktorerna för att säkerställa lång hållbarhet på din trall är att se till att du tar väl hand om den när den väl är byggd. Underhåll den enligt virkesleverantörens anvisningar. 

Tänk på! 
Planerar du rengöra altanen med rengöringsmedel eller använda tösalt under vinterhalvåret krävs det att altanen är byggd av rostfria skruvar. 

Loading image...

Underhåll din altan

Läs mer om alla steg i underhålll av trädäcket.

Till artikel
Loading image...

Rekommenderat innehåll

 

 

Loading image...

Hitta närmaste bygghandel

I bygghandeln hittar du allt till altanbygget - skruv, beslag och virke. Vi har listat återförsäljarna med stort utbud av ESSVEs trallprodukter.

Hitta din lokala handlare
Loading image...