Bygga altan? Finlirstips från en möbelsnickare

Ska du bygga en stor altan med både pergola och räcke och vill ha tips på hur det blir en estetiskt snygg helhet? Här delar den norska möbelsnickaren Joakim, på Drøbak Micro-snekkeri, med sig av sina tips som skapar en lyxig helhet.

Joakim på Drøbak Micro-snekkeri tar gärna på sig lite större altanbyggen där det estetiska är en viktig del av projektet. Som möbelsnickare är han mycket mån om detaljer och finesser som skapar ett gediget helhetsintryck. 

Han tvekade därför inte att ta på sig ett stort altanuppdrag för en fritidsbostad på Jeløy. Projektet gällde en altan i två plan med trappa, pergola och räcken runt. Ni ser alla bilder här i artikeln.

Tips för att bygga en lyxig altan 

Till altanbygget valde de att använda Hidden Decking System (HDS) för att slippa synlig skruv på det färdiga trädäcket. Joakim förklarar att de använde syrafast A4-skruv eftersom altanen befann sig nära havet, skruvarna står emot rostangrepp. Det var första gången han provade bygga altan med Hidden Decking Systemet (HDS) och han var nyfiken på hur det skulle gå:

- I början var det lite trevande. HDS-klämman var ovan att jobba med, men det tog inte alls lång tid innan tekniken satt. Och då blev vi förvånade över hur snabbt det gick. Och hur snyggt det blev, säger han.

Loading image...

Hidden Decking System (HDS)

Med HDS fästs trallskruven diagonalt i sidan av trallbrädan. Du får en lyxig altan utan synlig skruv och undviker dessutom flisor som brukar uppstå kring ingången av skruvhål.

Läs mer
Loading image...

Bygga pergola - med bladskarvar

Ska du bygga pergola delar Joakim med sig av ett konstruktionstips som ger en stabil pergolakonstruktion och ett snyggt sömlöst intryck.

- Vanligtvis när man ska bygga pergola lägger man överliggare över bjälkar och fäster dem med skruvar. Jag tycker det blir snyggare om man tar ut ett hack eller uttag ur varje överliggare som monteras i ett motsvarande uttag på bjälken, förklarar han.

Genom att bygga pergola på detta vis hamnar både bjälke och överliggare i samma linje. Det ger ett estetiskt tilltalande intryck och dessutom får du en solid och robust konstruktion.

Tekniken Joakim tipsar om kallas bladskarv. Med bladskarv behöver du egentligen inte skruvar i pergolataket eftersom överliggare och bjälke stöttar varandra. Bladskarv var en vanlig byggmetod förr i tiden, både katedraltak i Europa och ladugårdar i Norge byggdes med sammanfogade träförband med liknande metoder.

- Om du har tid och resurser är det här ett väldigt trevligt sätt att montera pergolatak – det ser stilrent och vackert ut, kunden blir garanterat nöjd. Det krävs mer manuellt arbete och noggrann mätning för att konstruktionen ska bli bra, men det är det värt! Säger Joakim.

Loading image...

Bygga staket - effektivt och med rostfritt

Joakim tipsar om att addera staket/altanräcke på större altaner då det är ett enkelt sätt att skapa ett enhetligt uttryck på en stor yta med många "rum i rummet".

Effektivitet är en viktig del av bygget enligt Joakim. När han bygger staket till altaner brukar han kapa alla stolpar i rätt höjd innan han börjar. Första stolpen sätter han upp med skruv, resten av stolparna sätts kontinuerligt upp med hjälp av två distansklossar (för att få rätt avstånd) och dyckert som håller dem på plats temporärt. När alla stolpar är uppe justerar han eventuellt höjden och går sen över och fäster dem säkert med rostfri träskruv A2- eller A4-skruv.

- Det här är ett väldigt effektivt arbetssätt och med denna metod får jag alltid ett rakt och snyggt resultat, förklarar han.

TIPS!

Konstruktioner som räcken och staket rör mycket på sig. En rostfri skruv har mer flexibelt stål, därför rekommenderas rostfri skruv vid både staket-och räckbyggen.

Loading image...

Bygga altan - altanbelysning

Ett rejält altanbygge blir som ett andra vardagsrum. Projektet på Jeløy hade både pergola, altanräcke, nivåskillnader och spabad. Och visst vill man kunna njuta där även när solen gått ner. Joakim tipsar om att integrera belysning på altanen för att skapa stämning även efter att solen gått ner. 

Joakim designade så att belysning både är funktionell och estetisk (se resultatet på bilden ovanför). Den leder vägen i trappan, skapar stämning under pergola samtidigt som den riktar ljus mot vackra planteringar och stenväggar. 

Loading image...

Tips från belysningsexperter

Läs artikeln om altanbelysning om du vill få inspiration på hur du bäst integrerar belysning på din altan. Experterna från Hide-a-lite ger sina bästa tips.

Till artikel
Loading image...