Loading image...

Bygg altan med rostfri skruv - när och varför?

Fördelar med att bygga trall med rostfri trallskruv

Rostfri skruv generellt har många fördelar, de har ett högt rostskydd vilket gör att de kan användas i nästintill alla miljöer. Stålet i rostfri skruv är dessutom mer flexibelt vilket gör att de klarar av rörelser i konstruktioner utan att gå av.

  • Bra rostskydd – kan användas i alla miljöer
  • Flexibla - passar väl i konstruktioner som utsätts för mycket rörelse

Det finns två typer av rostfria skruvkvaliteter, A2 och A4. Skruvarnas egenskaper skiljer sig något åt och valet för ditt trallbygge beror på omgivande miljö, altanens konstruktion och vilket trallvirke som används.

Loading image...

Rostfri A2 och A4 vad är skillnaden?

A4 – bäst rostskydd och flexibilitet

ESSVEs rostfria skruv i A4 kvalitet är syrafasta, förenklat innebär det att skruven har ett högre legeringsinnehåll jämfört med ett traditionellt rostfritt stål. Det innebär att A4-skruvarna har absolut högst rostskydd, korrosionsklass C5, samt ett bra och flexibelt stål. Syrafast A4 skruv kan därför användas oavsett omgivning, storlek på altan och virkesval.

A2 – bra rostskydd och flexibilitet

Rostfri A2 skruv från ESSVE har inte ett lika högt legeringsinnehåll som A4-skruven vilket resulterar i lägre rostskydd samt en något mindre flexibel skruv (om än fortfarande flexibel). A2-skruv har korrosionsklass C4, vilket innebär att den inte är att rekommendera för de mest utsatta miljöerna eller för vissa virkestyper.

Vad är korrosionsklass?

Korrosionsklass betyder grad av rostskydd. Rostskyddsskalan sträcker sig från C1-C5 där C1 har det svagaste och C5 har det högsta rostskyddet.

Loading image...

ESSDECK Max rostfri A2

Köp skruv i rostfri A2 kvalitet, korrosionsklass C4, när du bygger nära insjö och bräckt vatten. Skruven är flexibel och står emot rörelse väl, passar därför även vid bygge av stora trädäck.

Till produktsida
Loading image...

ESSDECK Max rostfri A4

Köp rostfri A4, korrosionsklass C5, när du ska bygga i aggressiva miljöer som vid pool och bryggor och trädäck med en kustnära placering vid saltvatten.

Till produktsida
Loading image...

När måste du bygga trall med A4-skruv?

Är du osäker på vilken skruv du ska använda är rostfri A4 skruv alltid ett säkert val. De kan användas oavsett miljö, virkesval och altanens storlek och är bästa garantin för att altanen kommer hålla i många år framöver.

I vissa fall, då skruven utsätts för extrema påfrestningar, måste du dock använda rostfri A4 skruv. Nedan går vi igenom när A4-skruv är ett måste.

Bygga trall vid kusten (saltvatten)

Trädäck som befinner sig i en fuktig miljö sväller mer än annan trall vilket ökar rörelser i virket och ställer krav på en flexibel skruv. Saltet från vattnet ökar dessutom risken för korrosion varför högsta rostskyddet behövs.

Bygga trall vid pool eller jacuzzi

Precis som när du bygger trall vid kusten kommer den fuktiga miljön vid pool påverkar både virke och skruv. Poolvatten kan dessutom orsaka rödrost och oxidation som i värsta fall kan leda till stålbrott på skruven. Det kräver en flexibel skruv med högsta rostskydd.  

Bygga trall med exotiska/exklusiva träslag

Träslag som Teak, Cumaru och Organo Wood har större vridkraft och expansion jämfört med vanligt tryckimpregnerat virke. Då virket rör på sig mer behövs en flexibel trallskruv. Kontrollera alltid rekommendationer från din virkesleverantör

Loading image...

Tips för poolbygget!

Ska du bygga en altan med pool eller badtunna påverkar det både konstruktion, virkesval och skruvval. Se till att du har koll på alla delar innan du startar bygget.

Läs alla tips
Loading image...

När bör du bygga trall med A2 skruv?

Med rostfri syrafast trallskruv i A4 kvalitet kan det inte gå fel vid ett trallbygge. Men i flera fall räcker det att du använder skruv av den något lägre kvaliteten rostfri A2. Prismässigt brukar skruv i rostfri A2 kvalitet vara något billigare än A4-skruven

Nedan går vi igenom när du ska använda minst rostfri A2 kvalitet vid trallbygge.

Bygga trall vid insjö/bräckt vatten

Trall som ligger vid sött/bräckt vatten utsätts inte för samma salthalt som kustnära placeringar. Det krävs dock en skruv som står sig väl i en fuktig miljö med mycket rörelse. Därför kan du använda A2 - eller A4 i detta fall.

Bygga trall som ligger direkt på mark

Bygger du en trall där den bärande konstruktionen ligger direkt på marken kan fukt tränga upp och riskera korrosion. Därför bör du använda A2—skruv i detta fall – eller A4.

Bygga en stor eller hög trall

Rörelserna är större i stora trädäck och höga trädäck, som byggs på stolpar, än vad de är i låga, små trädäck. Därför krävs trallskruv som tål rörelser, A2 skruv går bra att använda i detta fall.

Loading image...

Underhåll och rengöring påverkar valet

Tösalta trallen

Tösalt används ofta på altaner under vinterhalvåret. Det är viktigt att vara medveten om att tösalt innehåller frätande ämnen som tränger in i träet och påverkar skruven. Undvik att skruvarna rostar av tösaltet genom att använda rostfri A2 eller A4 skruv.

Rengöra trallen

Kemikalier i rengöringsmedel kan verka nedbrytande på trallskruv. Rostfri och syrafast skruv påverkas dock inte av rengöringskemikalier i samma utsträckning som skruvar av lägre kvalitet. Därför är både A2-skruv i korrosionsklass C4 och syrafast A4-skruv i korrossionsklass C5 bra val om du planerar rengöra altanen med rengöringsmedel.

Loading image...

Underhåll din altan

Steg för steg guide för underhåll av din trall. Förberedelser, tvättråd och andra tips för bäst resultat och en trall som håller över tid.

Läs rekommendationerna
Loading image...

Rekommenderat innehåll

 

 

Loading image...

Undvik de vanligaste misstagen

Vi har sammanställt en lista med 7 st utmaningar som ofta uppstår vid altanbygge och hur du bäst gör för att undvika eller lösa dom.

Läs mer
Loading image...

Snickarnas favorittrallskruv

Kan en skruv underlätta bygget? Absolut! Läs hur trallskruven ESSDECK Max på kort tid blivit en storsäljare bland snickare. Kanske bör du välja den till ditt bygge med?

Läs mer om skruven
Loading image...

Kalkylera material för hela trallen

Med webbappen ESSGUIDE skapar du enkelt en inköpslista för just ditt trädäcksbygge, komplett med all skruv och virke.

Till trallkalkylatorn
Loading image...

Hitta närmaste bygghandel

I bygghandeln hittar du allt till altanbygget - skruv, beslag och virke. Vi har listat återförsäljarna med stort utbud av ESSVEs trallprodukter.

Hitta din lokala handlare
Loading image...