Pool vid altan - 7 saker att tänka på!

Att bygga in pool eller badtunna i ett trädäck är både yteffektivt och snyggt.  Vi har tillsammans med Folkpool tagit fram en lista med 7 saker du måste tänka på innan du ger dig i kast med bygget.

1. Anpassa konstruktionen

Oavsett om det är pool eller badtunna, är det smartast att bygga in badet i trallen. Det görs enklast genom att ställa badet på grusad mark och bygga trallen runtom. 

Det är lämpligt att börja med en bädd av packad makadam, där du placerat markskivor i XPS, som badet kan stå på. Då får du en stabil yta med extra skydd och isolering närmast badets botten. Ett annat tips är att lägga ut lyftstroppar under badet, då finns de redan på plats för eventuellt framtida lyft.

Det går att placera en badtunna direkt på trallen, men tänk på att full med vatten och badare väger den många hundra kilo och konstruktionen måste anpassas efter vikten.

Loading image...

2. Välj alltid rostfri trallskruv

För att trädäcket runt pool/badtunna ska uppfylla reglerna för godkänt montage – och hålla länge – är rostfri A4-skruv det enda alternativet. Trallskruv som inte är av rostfri kvalitet riskerar rostangrepp, det kan i värsta fall leda till att skruven går av.

Regeln är enkel: Ska du ha pool vid ditt trädäck? Välj rostfri trallskruv i A4-kvalitet!

Loading image...

Snickarnas favorit

Välj trallskruven ESSDECK Max i rostfri A4 om du vill montera trädäck på traditionellt vis. Skruven har grym klämkraft och liten skalle som ger snygga avslut.

Till produktsida
Loading image...

Varför rostfri trallskruv?

Det finns flera fördelar med att använda rostfri trallskruv, i vissa altanbyggen är det till och med ett måste. Lär dig mer om när och varför du bör använda rostfri trallskruv.

Läs mer
Loading image...

3. Bygg inte in dig

- Det som är viktigt att tänka på vid inbyggnad är att badet ska göras åtkomligt för framtida service. Viktigast är en lucka i trädäcket framför maskinrummet så att det är lättåtkomligt men ibland krävs även åtkomlighet runt andra sidor. Det kan man lösa med balkskor som gör det lättare att lossa reglar närmast badet. Som alltid när man arbetar med trä så går det lättare med bra fästelement och skruvar, säger Magnus Holgersson på Folkpool.  

Ett tips är att även installera en arbetsbrytare i anslutning till trallen. Då kan tekniker komma och gå utan att du behöver vara hemma.

Loading image...

Inspiration!

På ESSVEs Pinterest-konto hittar du en hel anslagstavla med hundratals bilder på hur du snyggast kan integrera pool, jacuzzi eller badtunna i din altan.

ESSVE Pinterest
Loading image...

4. Tänk på insteget

Det mest praktiska är att bygga in ungefär en tredjedel av höjden på spabadet, då får du ett enklare insteg och kan sätta dig på badets kant och vrida över benen rätt ner i badet. Att bygga in badet helt så att endast skalets kant syns ovanför trallen, innebär att du kliver ”ner” i badet och då kan det behövas något att hålla sig i.

Loading image...

5. Undvik stickor i fötterna

Många barfotafötter kommer springa på ett pooldäck. Med dolt trallskruvsmontage fästs trallskruven diagonalt i sidan på brädan. På så sätt undviks flisor och stickor som uppstår kring skruvhål i traditionellt monterade trallbrädor.

Med Hidden Decking System, HDS, får du ett dolt montage helt utan synlig skruv. Det barfotasäkrar trallen och ger en riktigt lyxig finish. Systemet är enkelt att använda, du får snabbt upp takten på montaget!

Loading image...

Inga synliga skruvar

Med Hidden Decking Systemet (HDS) bygger du enkelt trädäck utan synliga skruvar. Systemet består av monteringsverktyg, skruv och specialbits.

Till produktsida
Loading image...

TRALLSKRUV FÖR DOLT MONTAGE

Välj Hidden Decking skruven (HDS) i rostfri A4 kvalitet om du vill ha trädäck utan synliga skruvskallar. Skruven monteras enkelt med tillhörande HDS-verktyg.

Till produktsida
Loading image...

6. Tänk igenom virkesvalet

Ett pooldäck kan byggas i en mängd material; linoljetryckt furu, värmebehandlad ask, kärnfuru, träkomposit… Ja, här gäller det att läsa på och välja utifrån smak, miljö, plånbok och hur mycket tid du vill lägga på underhåll. Vanligen faller valet på tryckimpregnerad furu som håller ganska bra mot väta, men kräver årlig tvätt och oljning för lång livslängd.

Loading image...

Behövs bygglov?

Tänk på att en pool i vissa fall kan kräva bygglov, marklov eller anmälan. Särskilt fyra faktorer påverkar behovet av bygglov, läs mer om dom för att vara på säkra sidan.

Läs mer om bygglov
Loading image...

7. Skapa en inbjudande miljö

Tänk helhet vid placering av ditt spabad, vad är det jag ser när jag sitter i badet och hur känns omgivningen? En spaljé/pergola fungerar både som insynsskydd och skydd mot vinden. Med klättrande vintergröna växter som murgröna och extra belysning blir miljön runt badet riktigt mysig. En krok eller en stol att hänga badlakan och badrocken på gör det hela både bekvämt och ombonat.

Efter ett värmande bad är det härligt att slå sig ner en stund utomhus, men lika viktigt är att inte bli nerkyld. Lägg fårfällar som sittdynor, varma filtar nära och gärna en mjuk matta utanför spabadet att sätta fötterna på när man kliver upp ur badet.

Loading image...

Träskruv ESSDRIVE

Riktigt bra träskruv för att bygga pergolor och odlingslådor. Även bra till bygge av räcken och trappor.

Till produktsidan
Loading image...

Rekommenderat innehåll

 

 

Loading image...

Undvik de vanligaste misstagen

Vi har sammanställt en lista med 7 st utmaningar som ofta uppstår vid altanbygge och hur du bäst gör för att undvika eller lösa dom.

Läs mer
Loading image...

Gör klimatsmarta val

En hållbar altan håller över tid och tar hänsyn till miljön. Lär dig om vilka val du kan göra för att bygga en klimatsmart altan.

Läs mer
Loading image...

Hitta närmaste bygghandel

I bygghandeln hittar du allt till altanbygget - skruv, beslag och virke. Vi har listat återförsäljarna med stort utbud av ESSVEs trallprodukter.

Hitta din lokala handlare
Loading image...