Loading image...

Bygga pool vid altan – 6 saker du måste tänka på!

Att bygga in poolen eller badtunnan i ett trädäck är inte bara yteffektivt och snyggt. Du slipper gräsklipp i vattnet och får närmre till ett svalkande dopp. Men innan du ger dig i kast med bygget finns ett 6 st saker som du måste tänka på.

1. Anpassa konstruktionen efter poolen

Oavsett pool eller badtunna, är det smartast att sänka ner badet i trallen. Det görs enklast genom att ställa badet på grusad mark och bygga trallen runtom. Det går att placera en badtunna direkt på ett altandäck, men tänk på att full med vatten och badare väger den många hundra kilo. Så för att säkerställa att både grundkonstruktion och trall klarar påfrestningen av en badtunna direkt på altanen, måste en konstruktör räkna på lasterna.

 

 

 

Loading image...

2. Välj alltid rostfri trallskruv

För att trädäcket runt poolen eller badtunnan ska uppfylla reglerna för godkänt montage – och hålla länge – är rostfri skruv i A4 kvalitet enda alternativet. Trallskruv som inte är av rostfri kvalitet riskerar rostangrepp. Det kan i värsta fall leda till att skruven går av.

Regeln är enkel: Pool vid ditt trädäck = välj rostfri trallskruv i A4-kvalitet!

Loading image...

Snickarnas favorit

Välj trallskruven ESSDECK Max i rostfri A4 om du vill montera trädäck på traditionellt vis. Skruven har grym klämkraft och liten skalle som ger snygga avslut.

Till produktsida
Loading image...

Varför rostfri trallskruv?

Det finns flera fördelar med att använda rostfri trallskruv, i vissa altanbyggen är det till och med ett måste. Lär dig mer om när och varför du bör använda rostfri trallskruv.

Läs mer
Loading image...

3. Bygg inte in dig

Alla pooler eller badtunnor går sönder eller måste servas förr eller senare. Säkerställ därför att du bygger in inspektionsluckor i din altan, stora nog för att kunna ta sig ner i grundkonstruktionen. Ett tips är att även installera en arbetsbrytare i anslutning. Då kan tekniker komma och gå utan att du behöver vara hemma.

Loading image...

Inspiration!

På ESSVEs Pinterest-konto hittar du en hel anslagstavla med hundratals bilder på hur du snyggast kan integrera pool, jacuzzi eller badtunna i din altan.

ESSVE Pinterest
Loading image...

4. Tänk på insteget

Fundera på hur mycket av badet som ska sänkas ner. Sänker du ner hela badet får du ett ganska svårt insteg. Genom att låta badet sticka upp 40-60 cm ovanför trallen är det ingen match att kliva i.

Loading image...

5. Undvik stickor i fötterna

Många barfotafötter kommer springa på ett pooldäck. Med dolt trallskruvsmontage, där trallskruven fästs diagonalt i sidan på brädan, slipper fötterna få flisor och stickor, vilket ofta uppstår kring skruvhål i traditionellt monterade trallbrädor.

Med Hidden Decking System, HDS, får du ett dolt montage, helt utan synliga skruvar, vilket både barfotasäkrar trallen och ger en riktigt lyxig finish. Systemet är dessutom enkelt att använda, du får snabbt upp takten på montaget. 

Loading image...

Inga synliga skruvar

Med Hidden Decking Systemet (HDS) bygger du enkelt trädäck utan synliga skruvar. Systemet består av monteringsverktyg, skruv och specialbits.

Till produktsida
Loading image...

TRALLSKRUV FÖR DOLT MONTAGE

Välj Hidden Decking skruven (HDS) i rostfri A4 kvalitet om du vill ha trädäck utan synliga skruvskallar. Skruven monteras enkelt med tillhörande HDS-verktyg.

Till produktsida
Loading image...

6. Tänk igenom virkesvalet

Ett pooldäck kan byggas i en mängd material; linoljetryckt furu, värmebehandlad ask, kärnfuru, träkomposit… Ja, här gäller det att läsa på och välja utifrån smak, miljö, plånbok och hur mycket tid du vill lägga på underhåll. Vanligen faller valet på tryckimpregnerad furu som håller ganska bra mot väta, men kräver årlig tvätt och oljning för lång livslängd.

Loading image...

Behövs bygglov?

Tänk på att en pool i vissa fall kan kräva bygglov, marklov eller anmälan. Särskilt fyra faktorer påverkar behovet av bygglov, läs mer om dom för att vara på säkra sidan.

Läs mer om bygglov
Loading image...

Rekommenderat innehåll

 

 

Loading image...

Undvik de vanligaste misstagen

Vi har sammanställt en lista med 7 st utmaningar som ofta uppstår vid altanbygge och hur du bäst gör för att undvika eller lösa dom.

Läs mer
Loading image...

Gör klimatsmarta val

En hållbar altan håller över tid och tar hänsyn till miljön. Lär dig om vilka val du kan göra för att bygga en klimatsmart altan.

Läs mer
Loading image...

Kalkylera material för hela trallen

Med webbappen ESSGUIDE skapar du enkelt en inköpslista för just ditt trädäcksbygge, komplett med all skruv och virke.

Till trallkalkylatorn
Loading image...

Hitta närmaste bygghandel

I bygghandeln hittar du allt till altanbygget - skruv, beslag och virke. Vi har listat återförsäljarna med stort utbud av ESSVEs trallprodukter.

Hitta din lokala handlare
Loading image...