Loading image...

BYGGER DU MÅNGA TRÄDÄCK PER SÄSONG? BLI MER EFFEKTIV MED VÅRA TIPS

Som rutinerad altanbyggare kan du redan många av genvägarna till ett effektivt trallprojekt. Men förmodligen kan du vässa formen med ett eller annat knep från vår 10-i-topp-lista, som tipsar om allt från snabbaste metoden för dolt montage till hur du undviker backjobb.

1. Gör en digital inköpslista

Med professionella planeringsverktyget ESSGUIDE beräknar du enkelt åtgången av virke, byggbeslag och trallskruv för ditt projekt. Allt du matar in omvandlas till en komplett inköpslista, bara att skicka iväg listan till din byggvaruhandel.

Projekten sparas automatiskt och du kan därmed ha flera projekt igång och enkelt gå in och justera dom om förutsättningarna ändras.

Till trallkalkylatorn

Loading image...

2. Bygg grund utan att förborra

Minska antalet moment vid grundläggningsarbetet genom att använda konstruktionsskruvar som inte kräver förborrning. Använder du konstruktionsskruv WAF vid skarvning av reglar och montering av bärlinor i trästommar sparar du mycket tid. Konstruktionsskruv ET-T, en annan snickarfavorit, ger ett snyggt och i stort sett dolt montage tack vare sitt lilla huvud som försänks i virket.

Loading image...

Konstruktionsskruv W

För grövre konstruktionerna som kräver lastbärande kapacitet rekommenderas konstruktionsskruv-W.

Till produktsidan
Loading image...

KONSTRUKTIONSSKRUV ET-T

Konstruktionsskruven ET-T sammanfogar virkespartier med optimal klämkraft och blir helt dold i montaget.

Till produktsidan
Loading image...

3. Bygg altan - rekordsnabbt

Investera i spikpistolsystemet ESSVE EDGEFAST som ger dig en trall helt utan synliga spikhuvuden, då infästningen monteras diagonalt i sidan av brädan. Systemet monterar trall 4 gånger snabbare än andra system för dolt montage, tack vare att två spikar skjuts i en och samma rörelse. Dessutom ger verktyget automatiskt rätt avstånd* mellan brädorna. Funkar till de flesta träslag.

*Tänk på!
ESSVE EDGEFAST kan inte användas på brädor tjockare än 28 mm. Vill du har ett dolt montage på brädor tjockare än så använd Hidden Decking Systemet.

Loading image...

Nyfiken på EDGEFAST?

Vi har listat 5 fördelar med EDGEFAST systemet och varför du bör använda det till ditt nästa trallbygge.

LÄS NU
Loading image...

EDGEFAST

EDGEFAST-systemet består av en unik typ av spikpistol som låter dig fästa två infästningar i sidorna av trallbrädan i en och samma rörelse.

Till produktsidan
Loading image...

4. Dela in altanen i sektioner

Ett knep för att slippa skarva trallvirket är att dela in altanen i sektioner med hjälp av friser. På så vis kan du beställa trallvirke i lämplig längd, snabbt stapla och skruva och sedan justera eventuella längdavvikelser med cirkelsågen. Kräver förstås lite mer tid i planeringen, särskilt av grund och stomme, men den tjänar du lätt in genom att slippa springa och kapa virke.

Loading image...

5. Välj rostfri trallskruv

Slipp backjobb genom att alltid välja rostfri trallskruv, eftersom den har längst livstid och håller även om konstruktionen skulle röra på sig. Och du vet ju inte om kunden får för sig att tösalta altanen vintertid. Rostfritt är ett säkert val!

Loading image...

SNICKARNAS FAVORIT

Välj trallskruven ESSDECK Max om du vill montera trädäck på traditionellt vis. Skruven har grym klämkraft och liten skalle som ger snygga avslut.

Till produktsida
Loading image...

Classic trallskruv

Essve Trallskruv Classic är avsedd för montering av trallvirke etc, mot träregel utomhus. För mycket utsatt miljö eller konstruktioner med mycket rörelser som t.ex. marin miljö, poolområden, staket, trappor, räcken mm rekommenderas alltid trallskruv av rostfri kvalitet.

Till produktsida
Loading image...

TRALLSKRUV FÖR DOLT MONTAGE

Välj Hidden Decking skruven (HDS) i rostfri A4 kvalitet om du vill ha trädäck utan synliga skruvskallar. Skruven monteras enkelt med tillhörande HDS-verktyg.

Till produktsida
Loading image...

6. Säkerställ raka linjer

Eftersom trallbrädor ofta har breddavvikelser, använd snörslå för att slå ut raka linjer efter Svenskt Träs rekommendationer. Det tar en stund, men sparar oerhört mycket tid i slutändan, eftersom du annars måste springa runt och kontrollmäta för att altanen inte ska bli en solfjäder.

 

 

Loading image...

7. Montera med trallskruven ESSDECK Max

Har du fått en leverans med stor andel vridet eller skevt virke se till att köpa trallskruven ESSDECK Max. Skruven har enormt bra klämkraft som enkelt sätter propellerbrädor på plats i konstruktionen. Dessutom ger det lilla cylindriska skallen både ett snyggt och flisfritt montage.

Loading image...

SNICKARNAS FAVORIT

Välj trallskruven ESSDECK Max om du vill montera trädäck på traditionellt vis. Skruven har grym klämkraft och liten skalle som ger snygga avslut.

Till produktsida
Loading image...

8. Köp en snickarkompis

Investera i en Vikingarm, ett kraftigt lyft- och spännverktyg som lyfter upp till 150 kilo. Som att ha en snickarkompis som lyfter en tung regel i ena änden, medan du skruvar i andra. Perfekt för dig som är ensambyggare. 


9. Använd multifunktionssåg

Av erfarenhet vet du hur slitigt och tidskrävande det är att bära plankor fram och tillbaka från sågen. Därför kan det vara värt att investera i ett batteridrivet verktyg där funktionerna hos cirkelsågen, sänksågen och kap-/gersågen kombineras.

Loading image...

10. ESSBOX Håller koll på skruven!

Sortera in den infästning du behöver till altanprojektet i ESSBOX-väskor. På så vis har du infästningen på ett och samma ställe och kan enkelt transportera den mellan bil och bygge. Och du ser i god tid när något är på väg att ta slut.

Loading image...

Organisera med ESSBOX så går det snabbare

Fyll en ESSBOX Mini- väska med all skruv för projektet. Du får komplett översikt av innehållet och transporterar den enkelt mellan bygget och förvaring.

Till produktsida
Loading image...

Rekommenderat innehåll

 

 

Loading image...

Bygg trall rekordsnabbt!

Med proffsverktyget ESSVE EDGEFAST bygger du trall utan synlig skruv i rekordfart. Läs om fördelarna och se vad snickaren Timpa tycker om verktyget.

Läs mer
Loading image...

Snickarnas favorittrallskruv

Kan en skruv underlätta bygget? Absolut! Läs hur trallskruven ESSDECK Max på kort tid blivit en storsäljare bland snickare. Kanske bör du välja den till ditt bygge med?

Läs mer om skruven
Loading image...

Kalkylera material för hela trallen

Med webbappen ESSGUIDE skapar du enkelt en inköpslista för just ditt trädäcksbygge, komplett med all skruv och virke.

Till trallkalkylatorn
Loading image...

Hitta närmaste bygghandel

I bygghandeln hittar du allt till altanbygget - skruv, beslag och virke. Vi har listat återförsäljarna med stort utbud av ESSVEs trallprodukter.

Hitta din lokala handlare
Loading image...