Altantrender 2021

Ute är det nya inne

Allt större del av våra liv levs utomhus. Därför vill vi bygga altaner som tillåter matlagning och utomhushäng även under kalla regniga dagar. Tre tips för att nyttja altanen året runt:

  1. Addera tak över en del av altanen. Bygger du tak över altanen behöver du knappt vara inomhus under sommarhalvåret, addera några värmelampor så säkerställer du möjlighet till ett liv utomhus även under kallare dagar. 
  2. Bygg en pergola för att skydda mot vind. En pergola kan, utöver att agera insynsskydd, även vara ett effektivt vindskydd för blåsiga dagar. Låt klätterväxter växa upp för pergolan om du vill ha mer grönska.
  3. Bygg ett utekök. Har du plats bygg ett utomhuskök, med fördel under tak för att du ska kunna nyttja det även under dagar med dåligt väder.
Loading image...

Designinspiration!

På ESSVEs Pinterest-konto hittar du massvis med inspiration för altanbygget. Ska du bygga till en pool? Ha planteringar? Skapa en udda form eller en mysig pergola? The sky is the limit.

Till inspirationen
Loading image...

Skapa en grön altan

Under 2020 blev alla trädgårdmästare och odlingsexperter. Nu ser vi resultatet av trenden även vad gäller altaner. Allt fler bygger in platser för odling och plantering på trädäcket.

Tips på hur du integrerar gröna inslag på altanen:

  • Låt träd eller kryddträdgårdar ta plats på ytor mitt i altanen för ett levande intryck. Se till att planera väl för de trallfria ytorna innan du bygger altanen.
  • Låt odlingslådor i samma virke som altanen rama in trädäcket. Tänk på! Jord väger mycket, om du ställer odlingsytorna på altanen behöver du anpassa konstruktionen efter vikten. 
  • Låt växter klättra på pergolan, insynsskyddet blir än bättre om gröna växter får växa upp på virket som utgör pergolan.

 

Loading image...

Skapa en grön altan

På ESSVEs Pinterest-konto hittar du massvis med inspiration på hur du skapar en grön altan och mysiga pergolor.

Till inspirationen
Loading image...

Träskruv ESSDRIVE

Riktigt bra träskruv för att bygga pergolor och odlingslådor. Även bra till bygge av räcken och trappor.

Till produktsidan
Loading image...

Bygg lyxig altan utan synliga skruvar

Ett enkelt sätt att få lyxigare känsla på trädäcket är att montera trallbrädor med dolt trallmontage. Av de 5000 trädäck som planerats i trädäcksappen ESSGUIDE väljer hela 26% av användarna dolt montage.

Med dolt montage fästs infästningen diagonalt i sidan av brädan vilket resulterar i att du inte ser skruven på den färdiga altanen. Med traditionellt toppskruvat montage kan det uppstå flisbildning kring skruvhålen, dolt montage ger en flisfri trall perfekt för barfotadagar!

 

Loading image...

Hur fungerar dolt montage?

Ta reda på mer om fördelarna med dolt montage och se videos för hur montagen utförs.

Se videos
Loading image...

Inga synliga skruvar

Med Hidden Decking Systemet (HDS) bygger du enkelt trädäck utan synliga skruvar. Systemet består av monteringsverktyg, skruv och specialbits.

Till produktsida
Loading image...

Hur stort trädäck? Jättestort!

Hälften av alla planerade trädäck i trädäcksplaneraren ESSGUIDE är över 50 kvm och mer än var tionde är över 100 kvm. Trädäck har gått från att vara en plats dedikerad för fikabord och blomkruka till att bli en förlängning av vardagsrummet, både vad gäller funktion och design. Utomhuskök, pool och flertalet umgängesplatser ska införlivas i bygget vilket resulterar i allt större trädäck.

Tänk på!
Det är viktigt att du anpassar grundkonstruktionen efter storleken på trädäcket och vad du planerar placera på altanen. Jord väger mycket, likaså utekök och badtunnor, så säkerställ att konstruktionen tål vad den är ämnad för!

Loading image...

Glöm inte bygglov!

Det kan bli kostsamt att bygga altan utan bygglov så se till att ha full koll på om det behövs bygglov för din altan. Flera faktorer påverkar.

Till bygglovsartikel
Loading image...

Materialberäkna trallen

Med webbappen ESSGUIDE skapar du enkelt en inköpslista för just ditt trädäcksbygge, komplett med all skruv och virke.

Till trallkalkylatorn
Loading image...

Rekommenderat innehåll

 

 

Loading image...

Anlita en snickare?

Det finns många fördelar med att anlita snickare för bygget. Vi listar 5 saker du bör ha koll på innan du kontaktar snickaren.

Läs tipsen
Loading image...

Ska du bygga altanen själv?

Att missa steg i bygget eller göra felaktiga beslut kan stå dig dyrt! Här hittar du en guide bestående av alla steg i bygget.

Till guiden
Loading image...

Materialberäkna trallen

Med webbappen ESSGUIDE skapar du enkelt en inköpslista för just ditt trädäcksbygge, komplett med all skruv och virke.

Till trallkalkylatorn
Loading image...

Hitta närmaste bygghandel

I bygghandeln hittar du allt till altanbygget - skruv, beslag och virke. Vi har listat återförsäljarna med stort utbud av ESSVEs trallprodukter.

Hitta din lokala handlare
Loading image...