Proffsens 9 bästa tips för altanbygget

Vilken är den smartaste vägen till en ny altan? Vi ställde frågan till några riktigt erfarna snickare, som tillsammans byggt hundratals altaner. Här kommer deras bästa tips kring materialval, genvägar och hur du undviker de vanligaste misstagen.

1. Planera trädäck digitalt

Slipp miniräknare och huvudbry! Fleratelt bygghandelskedjor erbjuder digitala verktyg som enkelt beräknar åtgång på virke och skruv. Det sparar tid och ger dig en komplett inköpslista.

 

Loading image...

2. Tumma inte på skruvkvaliteten

Välj rätt kvalitet och ytbehandling på skruven baserat på var altanen ska byggas. För att vara på säkra sidan väljer snickarna vi pratat med alltid rostfri trallskruv, eftersom den har längst livstid och håller även om konstruktionen rör på sig.

 

Loading image...

Köp rätt skruv!

Rostfri A4 skruv är alltid ett säkert val men det kan vara bra att ha koll på vilka faktorer som påverkar skruvvalet vid ditt trallbygge. Ska du bygga en hög altan? En altan vid pool?

Läs mer
Loading image...

3. Var noga med virkesvalet

Det finns en anledning till att billigt virke är just billigt. Krokigheter, måttavvikelser och mycket kvistar blir i slutändan dyrköpt. Många tänker nog att kvistrikt virke mest är en fråga om estetik. Faktum är att det både ger mer stickor i fötterna och innebär många svaga länkar, speciellt när kvistarna sitter i ändvirket. Summa summarum: Välj kvistfattigt och så rakt och jämt virke som möjligt!

Loading image...

4. Slipp beslag och förborrning

Snickare letar ständigt efter produkter som gör arbetet mer effektivt. Genom att använda konstruktionsskruvar vid bygge av altanstommen slipper du balkskor och andra byggbeslag.

Välj mellan Konstruktionsskruv-W, med stort platt huvud, och ET-T-skruven, som ger ett osynligt montage när skruvens lilla huvud försänks i virket. Ingen av dem kräver förborrning, vilket gör att du även där sparar ett moment. 

 

Loading image...

Konstruktionsskruv W

För grövre konstruktionerna som kräver lastbärande kapacitet rekommenderas konstruktionsskruv-W.

Till produktsidan
Loading image...

KONSTRUKTIONSSKRUV ET-T

Konstruktionsskruven ET-T sammanfogar virkespartier med optimal klämkraft och blir helt dold i montaget.

Till produktsidan
Loading image...

5. Vänd rätt sida upp på trallbrädan

För att undvika vattenansamlingar på trädäcket ska du montera trallbrädor med kärnsida upppåt. Om kärnsidan är uppåt antar virket med tiden en konvex, istället för konkav form, vilket underlättar vattenavrinning.

Tips!
Om årsringarna bildar en glad mun är kärnsidan vänd upp

Loading image...

6. Montera aldrig brädor utan springa

Det vanligaste misstaget vid altanbygge är fel avstånd mellan trallbrädorna. En tabbe som kan få stora konsekvenser när virket sväller och krymper med vädrets växlingar. Följ alltid branschorganisationen Svenskt Träs rekommendationer kring avstånd, så säkerställer du korrekt kant-till-kant avstånd oavsett virkestyp.

 

Loading image...

Fler rekommendationer

Förutom att se till att du har rätt sida upp på brädan och monterar med korrekt avstånd finns det en del andra rekommendationer för hur du ska montera trallbrädorna för bäst resultat.

Läs mer
Loading image...

7. Raka linjer är a och o

Eftersom trallbrädor ofta har breddavvikelser använder snickare gärna snörslå för att slå ut raka linjer efter Svenskt Träs rekommendationer.

Snörslå är ett snöre som likt ett måttband ligger i en dosa. Dosan innehåller även ett pulver med pigment. Fäst snörets ände utefter trallbrädan, spänn snöret så att den bildar den önskade linjen och dra bort snöret från objektet med en snärt så att en linje med färgpigmentet avtecknas på objektet.

Att använda snörslå tar en stund, men sparar oerhört mycket tid i slutändan eftersom du annars måste springa runt och kontrollmäta så att altanen inte får formen av en solfjäder. 

Till Svenskt Träs rekommendationer

Loading image...

8. Barfotasäkra altanen med dold trallskruv

Med ett dolt trallskruvsmontage monteras trallskruven diagonalt i sidan av brädan, vilket ger ett lyxigt trädäck helt utan synliga skruvskallar. Altanen blir lättare att underhålla och du slipper stickor i fötterna som annars brukar uppstå kring skruvhålen när man monterar på traditionellt vis. Hidden decking system, HDS, är ett system för dolt trallmontage som även passar dig som är nybörjare.

 

Loading image...

Inga synliga skruvar

Med Hidden Decking Systemet (HDS) bygger du enkelt trädäck utan synliga skruvar. Systemet består av monteringsverktyg, skruv och specialbits.

Till produktsida
Loading image...

9. Ha rätt verktyg hemma

Skruvdragare, mätverktyg och kap- och gersåg spelar huvudroller i altanbygget, men här kommer snickarnas tips på ett gäng favoritverktyg som underlättar jobbet ytterligare:

  • Sänksåg med skena
  • Snörslå
  • Vattenpass funkar fint men försök få tillgång till en planlaser
  • ESSBOX Mini-väska att förvara och hålla koll på all skruv

Tips, hyr maskiner!
Det finns flera digitala tjänster där du kan hyra elverktyg och maskiner som du enbart behöver för enstaka projekt. Billigare för dig och bra för miljön. 

Loading image...

Organisera med ESSBOX så går det snabbare

Fyll en ESSBOX Mini- väska med all skruv för projektet. Du får komplett översikt av innehållet och transporterar den enkelt mellan bygget och förvaring.

Till produktsida
Loading image...

Rekommenderat innehåll

 

 

Loading image...

Ska du bygga altanen själv?

Att missa steg i bygget eller göra felaktiga beslut kan stå dig dyrt! Här hittar du en guide bestående av alla steg i bygget.

Till guiden
Loading image...

Snickarnas favorittrallskruv

Kan en skruv underlätta bygget? Absolut! Läs hur trallskruven ESSDECK Max på kort tid blivit en storsäljare bland snickare. Kanske bör du välja den till ditt bygge med?

Läs mer om skruven
Loading image...

Hitta närmaste bygghandel

I bygghandeln hittar du allt till altanbygget - skruv, beslag och virke. Vi har listat återförsäljarna med stort utbud av ESSVEs trallprodukter.

Hitta din lokala handlare
Loading image...