Så bygger svenskarna trall

Att bygga trädäck har länge toppat listan över svenskarnas mest populära byggprojekt. Trenden är att bygga stort, med tryckimpregnerat virke och att undvika synliga skruvskallar. Det visar färsk statistik från drygt 17 000 nybyggda altaner.

Svenskarna bygger trädäck som aldrig förr. Genom att kika på statistik från 17 228 altaner som planerats digitalt sedan pandemins start kan vi se några tydliga trender. 

Loading image...

Trallen ska helst synas från rymden

47 % väljer att bygga trädäck på över 50 kvadratmeter. Nästan 10 % av dessa bygger 100 kvadratmeter eller större. Trallen har blivit ett helt nytt rum som ska ha flertalet funktioner och flera ”rum i rummet”. Man integrerar belysning, bygger utekök, pergola och investerar i spabad. Ett ombonat extra vardagsrum som med lite infravärme kan användas från tidig vår till sen höst.

Tänk på: Stor trall behöver tålig skruv
En stor trall ställer höga krav på trallskruven. Ju större trädäck, desto kraftigare rörelser. Här gäller det att välja skruv som tål rörelser. Välj rostfri skruv av kvalitet A2 eller A4.

Loading image...

9 av 10 väljer tryckimpregnerat

Cumaru, bankirai, lärk, ek, ceder, kärnfuru, träkomposit, linoljetryckt och vaxat … På bara ett par år har trallmarknaden fullkomligt exploderat i valmöjligheter. Trots det satsar hela 86 % på impregnerad trall av furu. Men med tanke på det tryckta virkets övertygande egenskaper – kraftigt rötskydd, konkurrenskraftigt pris och lång hållbarhet – är det kanske inte så förvånande.

Loading image...

1 av 4 planerar bygga altan med dolt skruvmontage

27 % väljer ett så kallat dolt trallskruvsmontage, där skruven monteras diagonalt i sidan av brädan. Metoden ger inte bara ett lyxigare trädäck utan synliga skruvskallar. Trädäcket blir också lättare att underhålla och man slipper stickor i fötterna.

 

Loading image...

Dold eller synlig trallskruv?

Traditionellt synligt trallskruvsmontage är vanligaste metoden men på senare år har det blivit populärt med dolt montage där skruven i stort sett är osynlig på den färdiga altanen.

Läs mer
Loading image...

Integrerad pool/spabad är populärt

Hela 23 % av trallbyggarna planerar att integrera pool eller spabad i sitt trädäck. Rimligtvis en effekt av både hemestrar och varmare somrar.

Tänk på!
För att trädäcket runt pool/spabad ska uppfylla reglerna för godkänt montage är rostfri skruv av A4-kvalitet det enda alternativet. Samma regel gäller om du bygger nära kust.

Loading image...

Tips för poolbygget!

Ska du bygga en altan med pool eller badtunna påverkar det både konstruktion, virkesval och skruvval. Se till att du har koll på alla delar innan du startar bygget.

Läs alla tips
Loading image...

Rekommenderat innehåll

 

 

Loading image...

Glöm inte bygglov!

Det kan bli kostsamt att bygga altan utan bygglov så se till att ha full koll på om det behövs bygglov för din altan. Flera faktorer påverkar.

Till bygglovsartikel
Loading image...

Hitta närmaste bygghandel

I bygghandeln hittar du allt till altanbygget - skruv, beslag och virke. Vi har listat återförsäljarna med stort utbud av ESSVEs trallprodukter.

Hitta din lokala handlare
Loading image...